Donderdag 20 februari 2025 van 9.00 tot 19.00 uur, inclusief lunch en diner.
In het Portiersgebouw, Industriepark in Ulft.
Klik hier voor route, OV en parkeren.
– INSCHRIJVING GESLOTEN –
De Achterhoek en Liemers staan voor een structurele opgave: hoe omgaan met droogte en wateroverlast in een veranderend klimaat? Sinds 2019 werken achttien organisaties – waaronder overheden, agrariërs en natuurorganisaties – samen aan een regionale aanpak. In die vijf jaar heeft de samenwerking concrete resultaten opgeleverd en daar zijn we best trots op.
Nu de eerste maatregelen zijn gerealiseerd, breekt een nieuwe fase aan. Als betrokken partijen hebben we de intentie om deze samenwerking voort te zetten, maar de vraag is: hoe borg je langdurige samenwerking wanneer de keuzes complexer worden? Hoe sluit onze regionale aanpak aan op het nationale Deltaprogramma? En: wat kunnen we van elkaar leren?
Tijdens de werkconferentie Aanpak Droogte op 20 februari staat deze volgende stap centraal. Keynote spreker Co Verdaas gaat in gesprek met bestuurders, beleidsmakers en experts over de relatie tussen regionale en nationale wateropgaven. Ook spreekt hij met de projectleider van Elke Druppel De Grond In (EDDGI) en met een betrokkene uit het gebiedsproces ’t Klooster.
Kom voor inspiratie, ontmoet waterpartners, doe nieuwe kennis op en doe actief mee.
Neem voor vragen contact op met Kristel Kleinhesselink: events@delynx.nl.
9.00
Inloop en registratie
9.30
Welkom door dagvoorzitter Gerard van Santen
Presentatie Deltacommissaris Co Verdaas
Panelgesprek met Co Verdaas, Henry Mentink en Roelof Westerhof
10.30
Workshopronde 1
(bekijk de onderwerpen hieronder)
En de bestuurlijke sessie is van 10.30 tot 12.00 uur
12.00
Lunch met facultatieve lunchwandeling naar de maquette bij Wonion
Tijdens de lunchwandeling vertellen mensen van Wonion en het regionale initiatief Samen Biobased Bouwen meer over de achtergronden van de maquette. Ook dat biedt dus een goede gelegenheid om te netwerken!
13.30
Workshopronde 2
(bekijk de onderwerpen hieronder)
14.30
Middagbreak
15.00
Plenaire afronding met reflecties uit de zaal en tekeningen van Peter Jos de Jong
16.00
Borrel en aansluitend diner (17.00 tot 19.00 uur)
Er is keuze uit zes workshops die twee keer verzorgd worden. Bij uw aanmelding kunt u uw voorkeuren aangeven.
Het programma EDDGI slaagt er in om veel deelnemers te bereiken door een grote opgave klein te maken. Samen verkennen grondeigenaren met een gebiedsmakelaar en veldbodemkundige hoe het bodem- en watersysteem werkt en welke maatregelen waar mogelijk zijn. De kracht van de aanpak ligt in het delen van kennis en inzichten, het ontdekken van mogelijkheden in de praktijk en concrete, zichtbare resultaten. In deze workshop willen we met elkaar bespreken welke lessen we leren, hoe we de samenwerking verder kunnen versterken en hoe we de lessen kunnen benutten op weg naar een volgende stap in EDDGI en de Aanpak droogte.
Workshopleiders
Henry Mentink, o.a. projectleider/adviseur EDDGI, agrarisch ondernemer
Sylvie Meijer, strategisch adviseur Klimaatadaptatie, Waterschap Rijn en IJssel
Elke druppel de grond in | Waterschap Rijn en IJssel
Het lijkt soms wel of we alleen maar praten, hoe komen we in beweging? We delen ervaringen over verschillende soorten gebiedsgerichte aanpakken. Wat hebben droogte aanpak, schadeherstel aardbevingen en aanpak stikstofemissies en vergunningen met elkaar gemeen en wat kunnen we van elkaar leren?
Workshopleiders
Roelof Westerhof, ORG-ID
Gert-Jan van Vliet, NCOD
Wat betekenen toenemende neerslagextremen voor de Achterhoek en Liemers?
Waterschap en provincie hebben een bovenregionale stresstest uitgevoerd waarin inzicht wordt gegeven wat toenemende neerslagextremen, zoals de bui in 2021 in Limburg, voor het gebied betekenen. In deze sessie worden de resultaten van deze stresstest gepresenteerd. En wordt ook geschetst hoe het vervolgproces van de risicodialoog er uit ziet en de vragen die in de risicodialoog aan de orde komen: waar kunnen we gevolgen accepteren en voor welke gevolgen moeten we maatregelen nemen? En zijn dit maatregelen in het watersysteem, in de ruimtelijke ordening of in de crisisbeheersing? Verder komt in de sessie aan de orde hoe we neerslagextremen meenemen in het kader van ‘water en bodem sturend’.
Workshopleiders
Ysbrand Graafsma, Waterschap Rijn en IJssel
Nila Taminiau, Waterschap Rijn en IJssel
Vanuit verschillende disciplines wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan over droogte in de Achterhoek. Dit gebeurt met maatschappelijke partners in verschillende projecten. Deze sessie heeft twee doelen: 1) Jonge wetenschappers presenteren hun onderzoek en geven aan wat ze hopen bij te dragen voor mensen in de praktijk en 2) mensen in de praktijk leveren relevante onderzoeksvragen aan die zouden moeten worden opgepakt door wetenschappers.
Projecten die aan de orde komen zijn onder andere:
Workshopleider: Melle Nikkels, teamleider Water bij Aequator Groen & Ruimte en een aantal PhD’ers
Waar staan we nu met DPRA? Wat gebeurt er in ons gebied en elders om ons heen? Waar liggen accenten voor de toekomst? En hoe leggen we de verbinding tussen de opgaven in stedelijk gebied en in het landelijk gebied?
Workshopleiders
Andries Zoutendijk, adviseur klimaatadaptatie, provincie Gelderland
Reindert Augustijn, regisseur Klimaataanpak, provincie Gelderland
Een nieuwe actie vanuit het Programmaplan 2025-2026 is om ‘Bodem en water sturend’ te definiëren en te borgen in beleids- en uitvoeringsprogramma’s’. Oftewel, hoe houd je rekening met water, bodem en klimaatverandering bij locatiekeuzes en de inrichting van stedelijke gebieden. Tijdens deze werksessie informeren we je over de producten die we in de Achterhoek en Liemers ontwikkelen; het instrument van de ‘signaleringskaart’ voor locatiekeuzes voor stedelijke gebieden en de daarbij behorende bouwstenen voor ruimtelijke inrichting. We voeren een gesprek met water-, RO- en klimaatcollega’s aan de hand van een concrete praktijkcasus uit het gebied.
Workshopleiders
Lodewijk van Nieuwenhuijze, H+N+S Landschapsarchitecten
Raymond Frank, regio coördinator Samenwerking Water Regio Achterhoek+